Colagen – ce este si de ce productia sa se micsoreaza pe masura ce imbatranesti?
Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman. Reprezinta 60% din cartilaj si pana la 80% din greutatea uscata a pielii, fiind prezent si in alte tesuturi conjunctive, cum ar fi tendoanele, muschii si oasele.
Aceasta proteina ofera pielii elasticitate si rezistenta, insa productia sa incetineste pe masura ce trece timpul, iar corpul imbatraneste. Din aceasta cauza, in a doua jumatate a vietii apar mai multe dureri si riduri pronuntate. Factori precum expunerea la soare si fumatul, impreuna cu stresul cronic, lipsa somnului sau a exercitiilor fizice, pot accelera aparitia acestor efecte.
Daca te intereseaza sa afli mai multe despre colagen, citeste in continuare articolul si informeaza-te corect!
Cate tipuri de colagen exista?
Corpul uman produce aproximativ 28 de tipuri diferite de colagen. Diferenta dintre aceste variante este modul in care le sunt grupate moleculele si celulele si localizarea acestora in organism.
Iata cele mai importante cinci tipuri de colagen:
- Tipul I: Alcatuieste 90% din colagenul corpului si are grija de structura pielii, a oaselor, tendoanelor si a ligamentelor.
- Tipul II: Este gasit in cartilajul elastic si sustine articulatiile.
- Tipul III: Se gaseste in muschi, artere si organe.
- Tipul IV: Este localizat in straturile pielii.
- Tipul V: Se gaseste in cornee, in unele straturi de piele, par si placenta.
Tipul I si Tipul III sunt cele doua tipuri principale de colagen din piele si se considera a fi cei mai buni colageni care ajuta la combaterea ridurilor, deoarece fiecare fibra de colagen este compusa din milioane de proteine numite peptide. Toate tipurile de colagen ajuta tesuturile corpului sa-si mentina forma, elasticitatea si rezistenta.
Cum poti creste productia de colagen a pielii?
Pe masura ce organismul incepe sa piarda din colagen, iar efectele adverse incep sa devina tot mai vizibile si deranjante, poti cauta diferite solutii.
Iata cateva metode prin care poti minimiza consecintele diminuarii nivelului de colagen:
- Suplimente
Unele studii arata ca suplimentele pot imbunatati elasticitatea si aspectul pielii.
In cazul in care doresti sa adopti aceasta varianta, trebuie retinut faptul ca te poti bucura de beneficii, doar in timpul in care consumi aceste vitamine. De indata ce incetezi sa iei suplimentele, efectele bune dispar.
Inainte de a apela la aceasta solutie, cel mai bine este sa iei legatura cu medicul dermatolog, care te poate indrepta in cea mai buna directie, potrivita organismului tau si nevoilor pe care le ai.
- Ajustarea dietei
Pentru a produce colagen, corpul are nevoie de nutrienti din alimente bogate in proteine, precum si de vitamina C, zinc si cupru.
Astfel, ajusteaza dieta zilnica, pentru a-i oferi corpului elementele de baza necesare. Carnea de vita, puiul, pestele, ouale, produsele lactate si fasolea sunt bogate in proteine. Cea mai buna si potrivita in acest sens este supa de oase.
- Tratamente faciale
In cazul in care iti doresti sa incetinesti imbatranirea pielii intr-un mod mult mai rapid fata de variantele explicate anterior, poti sa iei in considerare un tratament facial DERMAPEN.
Acest tip de tratament remediaza principalele probleme ale tenului, printre care se numara si aparitia ridurilor, a petelor hiperpigmentare si a cicatricilor cauzate de acnee. Aceasta este o solutia prin care poti hidrata si curata tenul in profunzime, iar efectele benefice apar imediat.
Suna si programeaza-te intr-un salon de infrumusetare Bella Chic, pentru a profita de un Dermapen realizat corect.
In concluzie, colagenul este important in organism, iar lipsa acestuia provoaca numeroase dezechilibre. De aceea, este esential sa incerci sa mentii ridicata productia de colagen pe tot parcursul vietii sau sa apelezi la metodele de mai sus, prin care o poti creste.